zaterdag 7 juli 2012

Wordt het Comic Cern?

Wie regelmatig aan tekstverwerking doet op zijn PC weet dat Arial, Calibri en Times New Roman tot de meest gebruikte lettertypes behoren.
De schreeflozesans seriffenArial en Calibri munten uit hun door hun helder woord- en zinsbeeld. Bovenstaande zinnen illustreren dat.
Times New Roman wordt dikwijls gekozen als het iets meer plechtstatig moet. In officiële brieven bijvoorbeeld.
Bij gelukwensen op wenskaarten gebruiken Mia en ik een scriptfont, een lettertype dat het gewone handschrift beter benadert. Lucida Handwriting bijvoorbeeld of Lucida Calligraphy.
En als het ietwat luchtiger mag of moet, schakelen we meestal over op Comic Sans: rond en speels.
Tot zover onze lettertypestrategie. Velen zullen zich daar wellicht in herkennen.

Woensdag 4 juli was de grote higgs-boson-dag.
Ik wilde niets van de aankondiging van de hoogstwaarschijnlijke vondst van dit God-deeltje missen.
Ik volgde op één scherm de live-uitzending vanuit Cern-Genève en op een tweede monitor hield ik de realtime-commentaren van de jonge populaire fysicus prof. Brian Cox in het oog.

In het eerste deel van de voordracht presenteerde prof. Joe Incandela een klassieke powerpoint met de bevindingen van zijn Compact Muon Solenoid  (CMS)-groep.
Ik deed mijn best om er toch iets van te snappen en met de verduidelijkingen van Cox lukte dat toch zo nu en dan een beetje.

image

En toen kwam  prof. Fabiola Gianotti uitleggen wat haar ATLAS-groep over het eventueel bestaan van het langgezocht boson had ontdekt.
Meteen was op internet het hek van de dam.
Want prof. Gianotti gebruikte in haar slides… het ludieke Comic Sans font!

image

Het was niet de eerste keer dat Prof. Gianotti dit speelse font voor zeer ernstige presentaties had verkozen. Ook in de vorige higgsconferentie, waarover ik hier in december 2011 berichtte, deed ze dat.
Twitter gonsde onmiddellijk van de commentaren pro en contra.
De contra’s hadden het over de slechte leesbaarheid, de overladenheid, over het feit dat het font en de kleurtjes het moeilijk maakten om zich op de moeilijke inhoud te concentreren.
Ze voelden zich daarbij gesteund door een studie van gepubliceerd in Cognition.

De pro’s vonden het goed dat door de keuze van Comic Sans, de deeltjesfysici een beetje hun ivoren toren verlieten en dat zo’n font jeugd geluk en blijdschap uitstraalt. Iets wat wel past bij zo’n bijzondere aankondiging vonden ze.

Prof. Brian Cox probeerde die discussie nog te ontkrachten door erop te wijzen dat het uiteindelijk toch om de inhoud ging.
Maar het getater bleef en blijft maar aanhouden.
Bij zoverre dat er intussen op internet een petitie circuleert waarin men Microsoft vraagt om bij de aanstaande introductie van Windows 8, het Comic Sans om te dopen in Comic Cern!
Die petitie krijgt zelfs de steun van Vincent Connare, de ontwerper van Comic Sans. Er waren gisterenavond laat al meer dan 300 ondertekenaars.
En vorige vrijdag werd er via twitter al een heuse comicsansdag georganiseerd!

image

Of hoe een super-ernstige fysicaconferentie een ludieke internetlawine kan veroorzaken.
Wat een wereldje…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten