donderdag 16 september 2010

Over DNA en chocola en een absurd cacao-oorlogje

Het belangrijkste basisbestanddeel van chocolade is cacao.
En cacao komt van de cacaobonen die aan de cacaoboom groeien.



Voor veel Zuid-Amerikaanse en West-Afrikaanse boeren is de cacaoteelt een bron van (schamel) inkomen. Het is dus belangrijk dat de plantages gevrijwaard kunnen blijven van ziektes. Zo is een paar jaar geleden een groot deel van de Braziliaanse cacao-oogst vernield door een woekering van heksenbezem, een schimmel die de bomen aantast.

Maar niet alleen de boeren hebben baat bij gezonde bomen.
Ook de grote chocolade- en snoepgoedfabrikanten zoals Mars hebben er alle belang bij.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat die multinationals aan wetenschappers de opdracht gaven om de DNA-sequentie, het genoom, het erfelijk materiaal, van de cacaoboom uit te pluizen. Want wie het erfelijk materiaal in detail kent kan, via kruisingsexperimenten en genetische manipulatie, aan “verbeteringen” werken. En die verbeteringen houden niet alleen het beter bestand zijn tegen plantenziektes in, maar ook hogere opbrengsten, smaakverbetering, verhoging van de concentraties aan flavonoïden (kankerremmers) en andere gezonde bestanddelen.

En nu is het zover.
De Washington Post meldde gisteren dat de volledige DNA-sequentie van de cacaoboom bekend is.
Maar raar genoeg is er een soort concurrentie-competitie aan vooraf gegaan.
Zowel Mars als zijn bij ons minder bekende concurrent Hershey, hebben de ontrafeling van het cacao-genoom gefinancierd.
Maar niet door samenwerking.
Mars zette een eigen researchgroep aan het werk in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van landbouw en IBM.
Hershey gaf de opdracht aan een consortium van Franse laboratoria en Penn State, de Pennsylvenian State University.

En de Mars-ploeg was het eerst klaar met het werk.
Gisteren maakten ze het resultaat bekend en ze verklaarden dat de data voor alle onderzoekers ter wereld toegankelijk zullen zijn en dat er geen patenten zullen genomen worden.
Ze hebben er zelfs een aparte website voor opgezet.
Maar wie de data gebruikt moet er mee akkoord gaan om ook geen patenten te nemen op toepassingen die volgen uit het gebruik van de data.
Hershey zegt dat ook zij de genoomdata zullen vrijgeven, maar dat ze niet willen beletten dat er patenten genomen worden op vondsten die volgen uit het gebruik van de gegevens.

Enfin, een absurd cacao-oorlogje dus tussen twee grote spelers.
Een onverantwoord grote geldverspilling wegens dubbel onderzoek.
Laat ons toch maar hopen dat de boertjes in de ontwikkelingslanden er uiteindelijk toch profijt en wat meer zekerheid zullen door krijgen.
En…dat de American chocolate beter wordt!
Zou hij dan de niet genetisch gemanipuleerde Belgian chocolate kunnen benaderen?
We zullen zien. En vooral proeven...

image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten