zondag 15 augustus 2010

Pikant is gezond

Misschien heb ik met die titel bij sommigen verkeerde verwachtingen gecreëerd.
Dat spijt  me dan.
Dit bericht gaat gewoon over peper.
Maar dan wel over chilipeper.

image

Je weet wellicht uit ervaring hoe pikant die pepers kunnen smaken.
De oorzaak van dat heet gevoel is de stof capsaïcine:

image
Maar dat heet zijn is maar een ambetant (of juist geliefd) randeffect van capsaïcine.
Het was al langer geweten dat die stof interessante geneeskrachtige werkingen vertoont.
Zo blijkt ze de verbranding van vetten in het lichaam te bevorderen.
En ze speelt ook een rol bij de vernietiging van kankercellen.

Recent onderzoek door Chinese wetenschappers heeft nu aangetoond dat capsaïcine ook een uitgesproken bloeddrukverlagend effect heeft.
In Cell Metabolism leggen ze uit dat de cellen die de binnenkant van onze bloedvaten bedekken, door capsaïcine gestimuleerd worden om extra stikstofmonoxide (NO) te produceren. NO doet de bloedvaten ontspannen, waardoor de bloeddruk daalt.
En dat effect blijkt zelfs op lange termijn door te werken. Wellicht een interessant natuurlijk alternatief dus voor de synthetische bloeddrukverlagers (bètablokkers b.v.).

Hou er dus maar rekening mee: op tijd en stond een hete chilipeper in de mond, maakt het hart gezond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten