zaterdag 5 juni 2010

Het geluk komt met de jaren

Het verstand komt met de jaren (zegt men).
Maar blijkbaar niet alleen het verstand.
Ondanks allerlei lichamelijke kwaaltjes die er met de jaren bijkomen, blijken oudere mensen over het algemeen gelukkiger te zijn dan jonge mensen.
Dus ook het geluk komt met de jaren.


                         Foto: Michel Coumans - Flickr

Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek naar welbevinden bij 340.000 mensen tussen de 18 en de 85, bleek dat ouderen zich veel beter in hun vel voelen dan jongeren.
De resultaten van een studie op basis van die enquête werden op 17 mei online gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens de onderzoekers zijn mensen op 18 jaar nogal tevreden met zichzelf, maar het geluksgevoel neemt van dan af voortdurend af tot rond de 50 jaar. Op die leeftijd lijkt er een keerpunt te liggen, want van dan af neemt het gevoel van gelukkiger zijn voortdurend toe. En als ze 85 zijn, zijn mensen zelf meer tevreden met hun eigen situatie dan als ze 18 waren.

image

Het waarom van die U-curve in het gevoel van welbevinden is nog duister.
Het zou kunnen te maken hebben met de evolutie van de wijze waarop we met ouder worden tegen de wereld aankijken.
Maar het zou ook biochemische redenen kunnen hebben: een verandering in de hersenchemie of in de hormonenspiegel wanneer je ouder wordt.


In elk geval begrijp ik nu waarom ik tegenwoordig meestal nogal fluitend door het leven ga, terwijl ik 15 jaar geleden nog als een echte stresskip vol zorgen rondhuppelde: ik zat toen op het minimum van de U en nu zit ik in het stijgend rechtse been.
Voor alle jongeren en anderen in de midlifecrisis: troost u, het kan alleen maar beter worden.
Bij leven en welzijn natuurlijk…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten