woensdag 27 januari 2010

Spirit heeft de geest gegeven. Het Marsrobotje bedoel ik....

Na zes jaar exploratie van onze rode buurplaneet heeft het Marsrobotje Spirit geen toekomst meer als mobiele onderzoeker van het planeetoppervlak.
Dat heeft NASA gisteren (26 januari) op haar website meegedeeld.
Spirit heeft dus de geest gegeven.
Maar toch niet helemaal.
Want echt dood is hij niet. Hij is alleen maar immobiel.

10 maanden geleden geraakte Spirit vast in een zandige bodem in de buurt van een Martiaanse laagvlakte die bekend staat als Home Plate.
Nasa geeft nu de pogingen op om hem met radiosignalen proberen vrij te krijgen.
Op het beeld hieronder zie je de weg die Spirit heeft afgelegd vanaf Marsdag, 1 bij zijn landing, tot Marsdag 1506 toen hij in de buurt van Home Plate aankwam. Op 23 januari was hij al aan Marsdag 2154 toe.
Marsdagen worden op de foto met Sol aangeduid, een afkorting van solar day, de zonnedag op Mars.
Een zonnedag op Mars is 39 minuten en 35,244 seconden langer dan een aardse zonnedag. Mars draait dus wat langzamer om zijn eigen as dan onze aarde.

Klik op het beeld hierboven voor een grotere weergave.

Spirit heeft in de voorbije 6 jaar heel wat materiaal verzameld (foto’s, bodemstalen,…). De wetenschappers hebben nu een veel betere kijk op de bodemgesteldheid en de geologische geschiedenis van de planeet.
Zoals één van de projectleiders het in onderstaand filmpje treffend zegt: Spirit en zijn broer Opportunity (die nog altijd kerngezond rondrijdt!) hebben Mars uit de onbekendheid gehaald. Mars is voor de wetenschappers een vertrouwde planeet geworden.


Als de door zonne-energie gevoede elektronica van Spirit de Marswinter overleeft, is de wetenschappelijke rol van het robotje, ondanks zijn immobiliteit, niet uitgespeeld.
Het wordt nu een stationair station voor bodemonderzoek, voor studie van de Marsatmosfeer, studie van onregelmatigheden in de rotatie van de planeet waaruit kan afgeleid worden of de kern van de planeet al dan niet vloeibaar is, enz.
Je ziet er is nog werk genoeg aan de Spirit-winkel.
Als hij tenminste uit zijn winterslaap ontwaakt…

En de Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn, als ze alle Spiritsupporters de gelegenheid niet zouden geven om een Spirit een kaartje van medeleven te sturen.
Klik maar als je ook die krop in je keel voelt opkomen…

image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten