woensdag 14 oktober 2009

Hoe is de naam? Jezus hagedis!

In onze jonge jaren hebben we wellicht allemaal het verhaal gehoord (of gelezen) van Jezus die over het water wandelde om zijn apostelen te helpen die met hun schip in nood verkeerden op het meer van Galilea. En zelfs Petrus kon Jezus op het water tegemoet gaan.

image
Dit werk van een anonieme Armeense kunstenaar beeldt dit wonder prachtig uit.
Want een wonder is het natuurlijk wel.
Volledig in strijd met de wet van Archimedes die zegt dat een lichaam maar op water kan drijven als zijn massa kleiner is dan de massa van de hoeveelheid water die door dat lichaam verplaatst wordt. En veel water zullen de voeten van Jezus en Petrus wel niet verplaatst hebben, zelfs niet als ze schoenmaat 46 hadden…

En toch is lopen op water zonder wonder niet uitgesloten.
De BBC is erin geslaagd om op Belize een hagedis te filmen die parmantig over het water huppelt.
Niet voor niets dat men dat beestje Jezus hagedis noemt!

Hoe doet hij/zij het?
Om te beginnen lopen die hagedisjes zeer snel. En met hun lange geschubde tenen maken ze zo onder hun poten luchtbellen. Door de snelle beweging kunnen ze zich op die bellen afduwen vóór die barsten.
Alleen bij zo’n snelle beweging en met een klein massa (ongeveer 10g), is zoiets mogelijk.
En snel zijn ze.
Het filmpje hieronder is gemaakt met een speciale camera die 2000 beelden per seconde schiet. Als je dit dan met de standaard beeldfrequentie van 25 beelden per seconde bekijkt, krijg je een slow-motion: 2000 / 25 = 80 keer vertraagd. Die vertraagde beelden laten toe te zien hoe de hagedis over het water beweegt.
Op het einde van het filmpje zie een stukje van de beweging met een gewone snelheid opgenomen.
Dan merk je hoe snel Jezus (de hagedis) wel beweegt.

 

Wil je meer zien en horen over die merkwaardige diertjes?
Kijk dan op maandag 21 oktober naar BBC One om 22u (onze tijd). In de serie Life wordt er uitgebreid aandacht aan geschonken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten