dinsdag 13 oktober 2009

Griep op komst? Volg Google Flu Trends!

Alhoewel de hype rond de Mexicaanse griep al een tijdje achter de rug is, staan de echte griepmaanden nu echt vóór de deur.
Onze huisdokter vertelde me vorige week nog dat hij momenteel al een duidelijke toename van het aantal griepgevallen vaststelt. Hij had het daarbij niet over de Mexicaanse griep, maar over de jaarlijks weerkerende “wintergriep”. Ik kreeg meteen het voorschrift voor het jaarlijks griepspuitje voor Mia en mij.

Google heeft in de USA sinds vorig jaar Google Flu Trends opgezet. Dat is een website waarin de uitbraak van een griepepidemie voorspeld wordt.
Sedert vorige week kan je op die site ook de situatie in België bekijken. De grafieken op de site laten de evolutie zien van het lopende jaar 2009-2010 t.o.v. de vorige jaren.
De voorspelde trend steunt op een analyse van de frequentie van het gebruik van bepaalde zoektermen in Google.
Google wil niet bekendmaken wat die zoektermen precies zijn, maar b.v termen zoals “keelpijn”, “dokter”,… zouden er kunnen bij zijn.
De Google specialisten in trendanalyse moeten aan de hand van het onderzoek van gebruikte zoektermen, een onderscheid kunnen maken tussen mensen die informatie zoeken over griep en grieppatiënten die via Google willen te weten komen hoe ze van hun kwaal af kunnen geraken.

De intussen bekende Belgische interministerieel commissaris influenza, viroloog dr. Marc Van Ranst, vindt Google Flu Trends een waardevol instrument.
De in Google Flu Trends voorspelde evolutie van de griepgevallen tijdens de voorbije jaren, blijkt immers goed te kloppen met de cijfers die men effectief in die jaren heeft vastgesteld. Het systeem werkt dus blijkbaar.
Van Ranst wijst er wel op dat ook via de site De Grote Griepmeting de evolutie van het aantal griepgevallen in Nederland en België goed in gaten kan gehouden worden.

image  
Google Flu Trends geeft wel minder details, maar is voor mijn part overzichtelijker.
Probeer beide informatiebronnen maar eens uit door op de beelden te klikken.

image 
Ik hoop intussen dat jullie (en ook wij hier in Romershoven) van om het even welke griep gespaard mogen blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten