zondag 28 december 2008

Eindejaarslijstjes 2

De technologische evolutie gaat gestaag door. In 2008 zijn er merkwaardige en dikwijls nog weinig bekende stappen gezet.
Wie heeft er al gehoord van de eetbare chip en ik bedoel hier niet die met zout of paprika? Binnenkort gaat het licht op groen en dan kan via zo'n ingeslikt stukje elektronica het functioneren van organen beter opgevolgd worden.
En ken je de memristor al die in de loop van 2008 in de laboratoria van HP werd ontwikkeld? De memory transistor is goed op weg om tot de fundamentele elektronicabouwstenen te gaan horen samen met de weerstand, de condensator en de inductiespoel. De memristor zal zorgen voor nog snellere en energiezuinigere computergeheugens.
Maar zowel de eetbare chip als de memristor zijn nog te exotisch om al tot de echte doorbraken van 2008 gerekend te worden. Ze zullen de volgende jaren pas echt aan de oppervlakte komen.

Wat volgens mij dit jaar wel heel duidelijk is doorgebroken is de USB-stick met flashgeheugen.
Bijna iedereen die met een PC werkt heeft wel zo'n stickje om bestanden, foto's, muziek op te slaan en uit te wisselen.
Waar is de tijd van de goede oude floppy?
Het flashgeheugen in zo'n stickje behoort tot de zogenaamde niet-vluchtige geheugens, d.w.z. dat de geheugenwerking behouden blijft als het niet onder spanning staat.
De "flash" in de naam wijst op de mogelijkheid om dit geheugen zeer snel (in één flits) geheel of gedeeltelijk te wissen. Nadien kan het (her)beschreven worden, maar dit gaat spijtijg genoeg veel minder snel.
Het grote voordeel van die flashstickjes is duidelijk: klein, robuust, geen bewegende delen en een behoorlijk grote opslagcapaciteit (orde van meerdere gigabytes = miljarden bytes) en relatief goedkoop.
Ik denk er nu aan dat mijn allereerste PC-tje uit 1981, mijn klein lief ZX-81-ske dat ik nog steeds op zolder bewaar, een intern geheugen had van 1 kilobyte = 1000 bytes en een externe geheugen-module van 16 kilobyte = 16.000 bytes! En toch waren we toen blij dat we al een computerke hadden waarmee we in onze wetenschapslessen konden experimenteren.
Computer, een magisch begrip...25 jaar geleden. Nu doodgewone kost!

2 opmerkingen:

  1. In de tijd van je ZX-81-ske, mocht ik bij IBM een opleiding "mainframe toepassingsprogrammatuur" volgen. Programmeren deden we in het hexadecimaal stelsel. En, 1 kilobyte was gelijk aan 1024 bytes.
    Ik ben niet mee geëvolueerd met de zogenaamde micro-informatica en met misschien andere benoemingen. Kunnen reageren op je geweldig interessante Blog vind ik al een hele prestatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt gelijk Jo: 1kB = 1024 bytes.
    Dit is eigenlijk een uitzondering op het voorzetsel "kilo" dat anders altijd 1000 betekent.
    Waarom die uitzondering? Omdat men in computergeheugens de adresseerbare geheugenplaatsen altijd aangeeft als een exponent van 2. En dan is 2^10 = 1024 het dichtst bij 1000 gelegen. Daarom stelt men in kB de k = 1024 en niet 1000.

    BeantwoordenVerwijderen